petak, 05 maj 2017 14:04

Više od 200 naučnika i stručnjaka na Petom Savjetovanju CG KO CIGRE

Rate this item
(1 Vote)

Podgorica, PR pres servis –  Na Petom Savjetovanju Crnogorskog nacionalnog komiteta Međunarodnog savjeta za velike električne mreže (CG KO CIGRE), koje će početi 9. maja, učestvovaće više od 200 naučnih i stručnih radnika i poslovnih ljudi iz Crne Gore i zemalja okruženja, najavili su organizatori tog događaja.

Predsjednik Studijskog komiteta C5 i potpredsjednik Organizacionog odbora CG KO CIGRE Momir Grbović je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, rekao da će Peto Savjetovanje CG KO CIGRE biti održano u Bečićima od 9. do 12.maja u Hotelu Mediteran.

„Otvaranje Savjetovanja biće održano 9.maja uveče, za 10.maj je planiran okrugli sto na temu „Integracija obnovljivih izvora električne energije u u EES Crne Gore, a 11. i 12.maj predviđeni su za rad u 15 studijskih komiteta gdje će biti prikazano 97 referata“, precizirao je Grbović.

Učesnici će, kako je najavio, biti iz Crne Gore i iz regiona.

„Od 97 referata, 66 je iz Crne Gore, a 31 referat je iz Evrope, većinom iz država bivše Jugoslavije“, naveo je Grbović.

On je pojasnio da je nakon podjele bivše Jugoslavije, svaka država osnovala svoj Komitet CIGRE, i da se savjetovanje održava svake druge godine.

„Prvi dan savjetovanja biće posvećen vjetroelektranama, malim elektranama i obnovljivim izvorima električne energije. Na okruglom stolu će biti šest uvodničara koji će govoriti sa različitih aspekata o obnovljivim izvorima električne energije u Crnoj Gori“, istakao je Grbović.

Predsjednik CG KO CIGRE Milutin Ostojić kazao je da je CIGRA međunarodna organizacija koja je osnovana 1921. godine, pjašanjavajući da se od tada glavni svjetski događaji u oblasti energetike, savjetovanja, uvijek održavaju u Parizu parnim godinama.

„Neparne godine, pojedini nacionalni komiteti održavaju svoje savjetovanje i glavni cilj jeste u tome da taj događaj da neke smjernice šta treba uraditi da bi se povećala sigurnost i pouzdanost elektroenergetskog sistema, da bi se razmatrali problemi sa svih tehničkih aspekata za svaku komponentu elektroenergetskog sistema“ pojasnio je Ostojić.

U zadnje vrijeme, kako je naveo, posebna pažnja se posvećuje zaštiti životne sredine i korišćenju obnovljivih izvora energije.

„Tako bi, i ovo naše Peto savjetovanje koje organizujemo, trebalo da osvijetli neka pitanja, da damo neke preporuke, da onima koji donose odluke ukažemo da, prilikom donošenja odluka oko pravca razvoja elektroenergetskog sistema, treba konsultovati nauku, struku i korisnike električne energije“, rekao je Ostojić.

Na pitanje novinara ima li mladih naučnika koji za svoje magistarske i doktorske teze se opredjeljuju za ove teme, Ostojić je kazao da ih najviše ima na Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu, koji su njaviše inkorporirani u ove oblasti, ali i na Građevinskom fakultetu.

„Uglavnom radovi koji se prezentuju na našim savjetovanjima su rezultati stručnih i naučnih analiza koje rade naši ljudi“,kazao je Ostojić.

On je rekao da je u početku, kad je formiran Komitet, bilo je bojazni s obzirom da je Crna Gora orkuženje koje nema razvijenu industriju.

„Danas, veliki potrošači električne energije nisu zainteresovani za naše aktivnosti. Uglavnom nam danas u tom pravcu pomaže zainteresovanost ostalih subjekata u Crnoj Gori, počinjući od Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Elektroprivrede Crne Gore, a i veliki broj komapnija koje izvode radove u našoj državi u oblasti bilo obnovljivih izvora energije“, pojasnio je Ostojić.

Upitan do kad se može očekivati da će Crna Gora ispuniti evropski standard kada  je u pitanju uslov za korišćenje obnovljivih izvora energije, Ostojić je rekao da je Crna Gora taj cilj ispunila.

„Svake dvije godine mi provjeravmo taj naš nacionalni cilj. Mislim da je trenutno taj cilj ispunjen, jer ne možemo zanemariti da je obnovljiva energija i ona koju dobivamo iz Pive, koju dobivamo iz Perućice. Krenulo se sad sa vjetrogeneratorima, jedan od izvora energije koji je možda u ovom trenutku makar u Evropi itekako dominantan“, istakao je Ostojić.

Prognoze su da će se, kako je dodao, za dvije, tri godine, proizvodnja vjetra udvostručiti, a da će se do 2030. godine preći preko hiljadu tereavat sati godišnje proizvodnje.

„Crna Gora ima veoma povoljne lokacije zato i smatram da će se nešto u tom smislu i preduzeti da ne bismo uvozili električnu energiju, pri čemu naglašavam da ne treba zanememariti vodotoke koje nismo iskoristili“, rekao je Ostojić.

 

Read 770 times Last modified on četvrtak, 24 avgust 2017 13:34
Login to post comments